Fortsätt till huvudinnehåll

Pass upp för sockerbagarna...


Dagen med stort D. Först och främst fyllde min grabb 19 år hemma i Sverige!
Sedan var det den stora "Bakardagen" hemma hos Jonny o Git!
Årets första grillning med mäster Degerman i kortärmat och solsken!
Jag har alltid velat baka, älskar att laga mat och har varit sugen på att kasta mig ner i degbunken men det har aldrig blivit så. Både kvinnan och Ebba är duktiga på att baka och Elis var en hejare och spåddes en lysande framtid som bagare när han var liten och hjälpte till hos Martin Åhman uppe i Kortedala. Medan jag mestadels satt och tittade på och åt upp det som var färdigt. Men nu hände det!
Nu har jag hamnat i smeten!

Här sitter hon, mästarinnan Git! Planerar just nu vad vi skall göra av allt vi inhandlat. Tre saker har vi bestämt, ett korriander knäcke som vi fuskade med och pytsade ner lite sesamfrön i också, utanför receptet. Knäckande för Jonny som hatar alla sorters fröer ;) Gits goda limpa med valnötter och ett brytbröd. Jag tilldelades den svåra uppgiften att hacka och röra om i degskålen. Här krävs armmuskler och jag missunnar inga kvinnor en köksassistent eller en armstark man för dem som gillar att baka. 
Oliver, ost, valnötter allt fördelades i vackra små högar och Git planerade mätte, blandade och gav order till assisten Järnepalm som med mjöliga brallor, degiga fingrar och vitt uppspärrade ögon rörde så det stod härliga till. Tre sorters bröd skulle bakas. Egentligen fyra för ett skulle vara LCHF-bröd men då jag inte hittade det som skulle utgöra basen i det hela så blidde det inget sådant. det kommer nästa gång.
Gits speciallimpa den här gången med hackade valnötter samt ett brytbröd med oliver och ost stod på tapeten. Ugnen på 175 grader och Jonny i full färd med att iordningställa grillen på baksidan av huset. Meningen var ju att årets första grillning skulle ske denna stora dag och så blev fallet. När alla bröd var färdiga, så intogs en fantastisk grilltallrik med saftigt fint kött, grillade champinjoner, röd paprika och en supergod ost, typ grek.

Så här såg det ut när allt var klart. Ett knäcke gick åt till lunchen och det grillade köttet. Allt smakade super och jag tog mig två bitar av brytbrödet till frukost och log med hela ansiktet när jag tänkte att jag även hade haft ett finger med i baket eller rättare sagt en slev i degbunken. Hela dagen fortsatt i strålande sol och kvällens hundpromenad upp till Vattenhålet, ner till Kentz och avslutet på Bar San Remo satt som en fläskläpp. Tre 00-or pilsner och ett par kilometer promenad det skapar starka ben och glatt humör...Tänk om fler glada skulle haka på vår hundpromenad på kvällarna, det är ju fan så mycket roligare att vara några stycken när man går ut och kvällspinkar med jycken, eller vad säger du?
 




Årets första grillfest!

Jonny är inte alls så sur som han ser ut på bilden. Han är bara orolig att min kamera skall trilla ner från taket på grillen där jag ställde den för att kunna vara med själv på bild. Tant Sally sitter snällt sin vana trogen medan Goza, far upp och ner som ett flöte på ett abborrgrund. Git, lite blyg, vill inte vara med hon böjer sín gulliga nästipp neråt och tror att hon inte skall synas alls. Gott grillat, bra bakresultat och detta blev en måndag som jag gärna gör om igen. Tack mina goa vänner.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Svenskarnas stora skräck - kackerlackan!

...så här ser en del av dem ut. Alla svensars skräck -kackerlackan. Egentligen ett helt ofarligt djur som skrämmer slag på turisterna nere i värmen. Den här figuren såg jag nere vid piren i morse, var tvungen att fotograferaden innan han blixtsnabbt förssvann in mellan några stenar. Förmodligen utkastad från någon av restaurangerna nere vid strandpromenaden för han hade någon form av diskmedel på kroppen. I de flesta hus här nere sitter det små apparater i vägguttagen där man stoppar in olika tabletter och skivor med medel mot mygg och annan ohyra. Effektivt tycker en del, helt meningslöst tycker en annan. Jag har två stycken inmonterade i vår lägenhet och inga kackelackor. Enligt sägnen skall man inte trampa ihjäl en kackerlacka för då släpper den ut alla sina ägg och det är visst många. Huruvida detta stämmer eller  bara är ett påhitt det får ni googla om. Jag tycker inte att det är några trevliga varelser men jag skulle inte heller få panik om det dök upp någon inne hos mig.

Herre je! Tre månader sedan sist!

...fattar inte att jag helt tappat kontakten med mig själv. Vimsar omkring med en massa onödiga saker och glömmer bort min lille bäbbeblogg. Här om dagen var jag ute och hittade en massa vackra löv och knoppar, kvistar och annat smått och gott. Här får ni några små bilder att titta p. Jag lovar att ägna mer tid åt min blogg framöver då jag nyligen tagit min Mats ur kolan då det gäller en betungande post i mitt liv- har klivit av min boulklubb Boulero. Detta innebär mer tid över för annat än klotkastandet Just nu i själa skiftet mellan vinter och vår så exploderar det här nere i Spanien man ser nästan från dag till dag hur de olika växterna förändras. Klart att då temperaturerna kryper ner till 8-10 grader på nätterna och upp till 30+ mitt på dagen då händer det saker givetvis. Kaktusar är stickiga, mindre trevliga växter att komma i närheten av.Men de är vackra att beskåda och när de blommar är de helt förtrollande. Oftast så lever blommorna bara ett dygn för att sedan bli

Rediger mat för rediga grabbar...

Just det, ni ser rätt, här vankas det Norrlands Pölsa uppe vid San Luis mitt i det varmaste Spanien. Min hyresvärd Ulf och hans fru Samira bjöd upp mig på en rik,tig dundermiddag i kväll, Kokta små färska potäter och rödbetor och stekt ägg, kan det bli så mycket bättre. För en Porjuspojke som mig var detta rena julafton och nästa vända hem till Sverige tar Ulf med sig en burk till, den saken är klar. Samira åt god sallad och kyckling hon gillar inte malet slaktavfall hi hi- Vi mumsade och åt så det stod härliga till och trinda som katten Gustaf hasaade vi oss ut för att spela ett par partier plump. Samira vann första och Ulf andra jag hamnade som tvåa bägge gångerna så jag var i alla fall mest jämn. Samira hade varit och plockat fikon och sken som en sol när hon visade upp fatet med nyplockade fikon. Nedan ser nu baronen från Ljunby, Ulf i full färd med att sleva i sig en portion pölsa. Det är konstigt att vissa maträtter sitter som gjutna sedan barnaåren. Pölsa med potatis o