söndag 25 oktober 2015

Tomater och basilika växer så det knakar...

När jag planterade ut mina tre vattenmelonplantor i våras så var väl inte förhoppningarna stora att jag skulle få äta en egen odlad vattenmelon i juli. Men se där sket jag mig på näsan. Vattenmelonerna växte nästan över hela gården och jag fick 12 fina meloner innan jag rensade bort rester
na av blasten eller vad skräpet heter. Fem av dem hade min lilla öron- och svanslöse hund masakerat till oikänlighet, huggit stora hål i och slitit bort dem från stammen. Hon hade roligt och jag med när hon smög sig på melonerna och med ett högt fyrbenta hopp satte sina små sylvassa tänder i de gröna bollarna.. Sju riktigt stora, söta och saftiga meloner käkade jag och mina vänner upp...

Några dagar efter melonplanteringen fick jag en liten basilikaplanta av Git, hon och jag utbyter numera en massa trädsgårs- och odlingstips med varandra. Den åkte ner i ett av de tre små rutor jag gjort och tro det eller ej. Nu kan jag slja basilika. Alla mina vänner plockar och det har blivit en stor buske av den lilla plantan.Nu har jag även fått ett gurkfrö, som efter starten i en liten kruka nu tar sig riktigt bra i en av rutorna och börjar snart att klättra upp mot muren. Skall få ner några pinnar så den får lite stöd bara. Satte även två vitlöksklyftor, grön chili och körvel som också växer rejält...och kan ni tänka er att en liten ynka melonplanta hade jag missat när jag röjde i landet och nu växer den som bara den. Kanske jag klan käka melon fram i mars om jag har tur och marodören tappat intresset av att döda melonerna så fort de visar sig. Skall näta in den, har fått nät av Stig.

Git förärade mig en liten miniplanta med små körsbärstomater. Den var tät som  attan men hon var här och delade på den och nu kommer det massor av små läckerheter i krukan som står ute på bordet på gården. Den är omplanterad i en större kruka och jag slår på den lite extra näring nu när solen inte är lika het längre. Detta är toppen att gå ut och ta sig en liten tomat istället för onyttigt godis.

Hur det kommer att gå för körveln och den gröna chilin vet jag inte. De kanske dukar under när det bli lägre temperatur, men har jag lite tur så kanske det poppar upp igen när vårsolen börjar värma på nytt. Hur som helst det är väldigt roligt att se det växa nyttiga saker som man kan stoppa i sig och som är både goda och nyttiga det känns väldigt fint.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar