Dagen med stort D. Först och främst fyllde min grabb 19 år hemma i Sverige!
Sedan var det den stora "Bakardagen" hemma hos Jonny o Git!
Årets första grillning med mäster Degerman i kortärmat och solsken!
Jag har alltid velat baka, älskar att laga mat och har varit sugen på att kasta mig ner i degbunken men det har aldrig blivit så. Både kvinnan och Ebba är duktiga på att baka och Elis var en hejare och spåddes en lysande framtid som bagare när han var liten och hjälpte till hos Martin Åhman uppe i Kortedala. Medan jag mestadels satt och tittade på och åt upp det som var färdigt. Men nu hände det!
Nu har jag hamnat i smeten!

Här sitter hon, mästarinnan Git! Planerar just nu vad vi skall göra av allt vi inhandlat. Tre saker har vi bestämt, ett korriander knäcke som vi fuskade med och pytsade ner lite sesamfrön i också, utanför receptet. Knäckande för Jonny som hatar alla sorters fröer ;) Gits goda limpa med valnötter och ett brytbröd. Jag tilldelades den svåra uppgiften att hacka och röra om i degskålen. Här krävs armmuskler och jag missunnar inga kvinnor en köksassistent eller en armstark man för dem som gillar att baka.

Oliver, ost, valnötter allt fördelades i vackra små högar och Git planerade mätte, blandade och gav order till assisten Järnepalm som med mjöliga brallor, degiga fingrar och vitt uppspärrade ögon rörde så det stod härliga till. Tre sorters bröd skulle bakas. Egentligen fyra för ett skulle vara LCHF-bröd men då jag inte hittade det som skulle utgöra basen i det hela så blidde det inget sådant. det kommer nästa gång.
Gits speciallimpa den här gången med hackade valnötter samt ett brytbröd med oliver och ost stod på tapeten. Ugnen på 175 grader och Jonny i full färd med att iordningställa grillen på baksidan av huset. Meningen var ju att årets första grillning skulle ske denna stora dag och så blev fallet. När alla bröd var färdiga, så intogs en fantastisk grilltallrik med saftigt fint kött, grillade champinjoner, röd paprika och en supergod ost, typ grek.

Så här såg det ut när allt var klart. Ett knäcke gick åt till lunchen och det grillade köttet. Allt smakade super och jag tog mig två bitar av brytbrödet till frukost och log med hela ansiktet när jag tänkte att jag även hade haft ett finger med i baket eller rättare sagt en slev i degbunken. Hela dagen fortsatt i strålande sol och kvällens hundpromenad upp till Vattenhålet, ner till Kentz och avslutet på Bar San Remo satt som en fläskläpp. Tre 00-or pilsner och ett par kilometer promenad det skapar starka ben och glatt humör...Tänk om fler glada skulle haka på vår hundpromenad på kvällarna, det är ju fan så mycket roligare att vara några stycken när man går ut och kvällspinkar med jycken, eller vad säger du?
 |
Årets första grillfest!
Jonny är inte alls så sur som han ser ut på bilden. Han är bara orolig att min kamera skall trilla ner från taket på grillen där jag ställde den för att kunna vara med själv på bild. Tant Sally sitter snällt sin vana trogen medan Goza, far upp och ner som ett flöte på ett abborrgrund. Git, lite blyg, vill inte vara med hon böjer sín gulliga nästipp neråt och tror att hon inte skall synas alls. Gott grillat, bra bakresultat och detta blev en måndag som jag gärna gör om igen. Tack mina goa vänner. |
Kommentarer
Skicka en kommentar